home Music & Entertainment Portraits Travel Archive by date contact
  <<

Engeland: Londen

Zondag, 5 september 2004, sta ik weer vroeg op, zo rond 8:30 AM. Nu ben ik blij dat ik gister niet zo lang ben doorgegaan, anders had ik de helft van de zondag waarschijnlijk gemist. Nu heb ik weer een volle dag. Rond 10:00 uur loop ik een andere route richting King's Cross Station. Een ingang van het metrostation is afgesloten met politielijnen (Police Line Do Not Cross). Een vrouw met mondkapje voor is vuilnis aan het doorzoeken. Een gozer vertelt me dat twee portiers gisternacht rond 4:00 AM met elkaar op de vuist zijn gegaan en dat de een de ander met een mes de keel heeft doorgesneden. De vrouw is op zoek naar bewijsmateriaal.

Met de Piccadilly Line stap ik uit op Piccadilly Circus. Vandaag is het Regent Street Festival, waarvan ik verwacht dat daar wel leuke foto's te maken zijn. Ik heb niet het idee dat het al begonnen is, want alles om me heen lijkt gewoon. Ik loop richting Trafalgar Square, net als Piccadilly Circus en Covent Garden, herken ik ook dit nog van het schoolreisje van de middelbare school HAVO 4. Op de trap ga ik vervolgens genieten van mijn zojuist gekochte grote beker Cappucino. Heerlijk. Twee meiden vragen mij een foto hun te maken, maar wel met de felle zon op de achtergrond. Ik doe mijn best de zon uit de lens te houden. Hoop voor ze dat het gelukt is.

Ik vervolg mijn weg en beland bij de Portrait Gallery. In eerste instantie lijkt het niks te zijn, maar op de begane grond (waar ik dus niet was begonnen) is een mooie serie zelfportretten van studenten op oil canvas. Een aantal springen er zo uit, dat ik ze bijna zou willen aanschaffen of dat ik zelf zou willen gaan schilderen. Ik heb de smaak te pakken en wil ook de Photographer's Gallery bezoeken. Deze beslaat twee panden in dezelfde straat. Het meisje achter de balie van het tweede pand legt mij uit hoe deze gallery werkt en overhandigt me een lijst van alle photo galleries in Londen.

Eenmaal weer buiten loop ik op de bonnefooi (bonne foi) verder. Ik kom een Cinema Store tegen. Gaaf, veel meer items dan bijvoorbeeld de Movie-winkel in Scheveningen. Ook de prijs lijkt redelijk. Een beeldje van Elvis springt eruit en verder zie ik een aanbieding van Smeagol (Lord of The Rings), maar op dit moment koop ik nog niks. Wel vraag ik de openingstijden, ik krijg een visitekaartje met alle info erop. Ik loop langs een handtekeningen store. Daar krijg ik de ondernemer zo ver dat hij op de foto gaat met op de achtergrond de wand met vele foto's van bekenden met handtekening. Verderop ligt Neal's Yard, een erg kleurrijk binnenpleintje met terrasjes, een kapper, een tattooshop etc. Door Neal's Yard arriveer ik in een winkelstraat waar zich onder andere de Urban Shop bevindt. Ook loop ik een kledingshop binnen, omdat er foto's aan de muur hangen van een soort hiphop event. Het blijkt dat er regelmatig in Camden onder de naam Kung Fu een hiphop party wordt georganiseerd. Na een kort gesprek met een winkelmedewerker krijg ik van deze jongen een entreeticket ter waarde van 5 pond aangeboden, helaas ben ik voor dit feest al niet meer in Londen aanwezig. Via de winkelstraat beland ik uiteindelijk weer bij het Piccadilly. Ik loop de HMV (lijkt iets goedkoper dan Virgin) binnen en koop het debuutalbum van Ty (hiphop jazz artiest die ik had gezien op North Sea Jazz) en 2 DVD's (Source Awards Live en Westside, welke beide aan mijn Tupac collectie kunnen worden toegevoegd).

Buiten zie ik opeens het begin van de Regent Street Festival. Het is inmiddels 14:30 uur. Het festival is niet echt bedoeld voor toeristen, maar meer voor de lokale bevolking. Eigenlijk precies zoals ik hoopte. Kinderen kunnen kennis maken met de politie, brandweer en ambulancepersoneel. Ze mogen tijdelijk opgesloten worden in een politiebusje, kunnen de politiehonden aaien of mogen een ME outfit aan (bestaande uit een helm en verdedigingsschild).

In het midden van de Regent Street staat het BBC podium, alwaar de hele dag artiesten zullen optreden. Ik bekijk de programmering en herken Panjabi Hit Squad en Peter Andre. Peter Andre staat als laatste geprogrammeerd en ik verwacht dat alleen dan het nodig zal zijn om voor de hekken te staan als fotograaf.
Via via kom ik in de Regent Street Office terecht op de tweede verdieping bij de organisatie van het festival. Ik ontmoet een mooie blonde meid en laat het nu net zo zijn dat ze me nodig heeft om wat foto's te maken van met name de City Showcases. City Showcase heeft als doel het promoten van 'unsigned artists'. Ik geef aan dat ik op vakantie ben, dus mijn best wel wil doen, maar geen garantie kan geven dat ik alle City Showcases zal vastleggen. Toch probeert ze me in te palmen en met haar looks zou het nog bijna gebeuren ook (en volgens mij weet ze dat ;-)). Maar ik blijf bij mijn standpunt dat het voor mij belangrijk is zoveel mogelijk te zien van Londen in die paar dagen dat ik hier ben. Ze belt met wat mensen en uiteindelijk staat er bij het podium iemand die mij een perspas kan geven. Ik begeef me richting podium, maar nee, de vrouw is er niet. Een ander zegt: ze is net weg, waarschijnlijk op zoek naar jou. Ik geef aan dat ik later wel terugkom.

Inmiddels goed honger gekregen, dus op zoek naar eten. Het festivalvoedsel is duur, ik loop door op zoek naar een supermarkt. Aan het einde van de Regent Street kom je uit op Oxford Street, helaas zijn dit meer warenhuizen dan een plek voor supermarkten. Het wordt een pizzaslice. Die gaat er wel in. Terug naar het BBC podium.

Onderweg kom ik bij een autorace-tent terecht. De autobabes kijken zwoel (of geil, hoe je het ook wilt noemen) mijn camera in. Bij het BBC podium maak ik wat foto's van de City Showcase en Panjabi Hit Squad. Tussendoor geniet ik van de zon. Deze dag heb ik het goed bekeken: begon ik vrijdag met t-shirt en lange broek, zaterdag met singlet en lange broek, vandaag heb ik naast mijn singlet ook eindelijk een korte broek aan. Het verschil dat merk je, net alsof je in Spanje bent ofzo. Ongelooflijke mazzel dat ik net in de laatste week van het mooie weer hier in Engeland mag zijn.

Af en toe ga ik op zoek naar de vrouw met mijn perspas, maar het lijkt er niet meer van te komen. Inmiddels kent de rest me daar wel en lijkt het allemaal geen probleem. De show van Keren Davids is net afgerond. De volgende artiest Lopez heeft het geluid erg hard staan, aangezien ik geen oordoppen bij me heb hou ik het na een paar foto's voor gezien.

Op weg naar Chinatown, daar wil ik eten. Gisteravond had ik daar een restaurantje gevonden en als ik er nu (zo rond 6-en) heen ga, ben ik op tijd terug voor het optreden van Peter Andre. In Loon Tao eet ik een simpel vleesgerecht met limoensaus en witte rijst. Om niet al te duur uit te zijn hou ik het bij 1 drankje. Ik probeer mijn avondmaal met de stokjes op te eten. Na een tijdje lukt het me zowaar. Aan het einde leg ik mijn stokjes recht over het midden van mijn rijstschaaltje. Ik vraag of het zo klopt om aan te geven dat je klaar bent met eten. Een chinese vrouw die zojuist samen met haar moeder een tafel naast me is komen zitten, geeft aan dat ik het correct doe. Ik raak met haar in gesprek en grappig genoeg blijkt ze uit Dordrecht te komen. Hoewel het gesprek leuk en vlot verloopt wil ik niet te lang doorgaan, ze is immers met haar moeder uit eten. Voor 10 pond heb ik mijn buikje vol gegeten en kan ik terugkeren naar Regent Street.

Peter Andre is te laat, de soundcheck is niet in orde. Uiteindelijk begint hij een kwartier later, maar nog geen halve minuut later wordt de fotografe naast mij weggestuurd en de beste man komt ook mij vertellen dat ik weg moet. Ik protesteer, maar hij wil niet de discussie aangaan voor het podium. Ik loop mee en uiteindelijk blijkt dat het management moeilijk doet. Zij hadden geen toestemming gegeven en daarvoor is het nu ook te laat (Peter himself moet het ook goedkeuren en hij is al aan het optreden). Dat ik toestemming heb van de organisatie van het festival zelf doet er niet toe. Na een heftige discussie geef ik aan dat ik dan maar vanuit het publiek ga fotograferen, maar die opmerking blijkt niet zo slim. 'If we see you taking photographs we can confiscate your camera'. Ik geef aan dat het toch een openbaar festival is en dus niet afgesloten, dus waarom zou het niet mogen. Je hebt een professionele camera, dus het mag niet. Einde verhaal. Op deze manier heb ik er ook helemaal geen zin meer in. Peter Andre, ach boeien! En ik had in die eerste paar seconden toch al een paar foto's gemaakt ;-)

Het is vast allemaal ergens goed voor, denk ik. Op Leicester Square stuit ik op een groep die bezig is met Capoeira. Dit is leuk en daardoor vergeet ik al snel het voorval bij Regent Street. Na een aantal foto's loop ik naar de bioscoop Odeon. Het is 20:35 uur en om half staat 'The Terminal' aangegeven. Deze wil ik wel graag zien. Bij de kassa vraag ik hoe duur het is en of hij al is begonnen. Hij is nog niet begonnen, de prijs is 10 pond. Ik denk, damn dat is 15 euro! Ik doe het niet, ben me daar helemaal gek! De persoon achter me koopt vervolgens 6 kaarten van 10 pond. Ik realiseer me dat het gewoon de normale prijs is voor hier en besluit toch maar een kaartje te kopen.

In de grote zaal, screen 1, duik ik in een stoel naast het gangpad. Gelijk val ik achterover, want de rugleuning veert lekker mee. Na de reclame gaat het licht aan en gaan de gordijnen voor het bioscoopdoek dicht. Vreemd, de film moet toch gaan beginnen? De bioscoopzaal verkleurt langzaam, verschillende tinten kleuren de zaal en het effect eindigt met een mooi sterrenplafond, het wordt donker en de gordijnen gaan weer open. Wauw... De film 'The Terminal' is een heerlijke feel-good-movie. Ik voel me weer helemaal top en rond 23:30 uur ga ik weer op huis...ehh hotel aan. Daar kijk ik nog wat TV, halverwege 'American History X' val ik in. Ik kijk de hele film uit en ga slapen. Volgens mij is het al ver over 1 AM.

Door naar het reisverslag van maandag

Vrouw op zoek naar bewijsmateriaal i.v.m. een moord in de buurt van King's Cross Station St. John Ambulance personeel
'Star Signings' Store
Upper St. Martin's Lane, Convent Garden
Neal's Yard
Neal's Yard
Camden
Neal's Yard
Get your 'Nails' and 'Hair' done, get a 'Tattoo' while your at it. Don't forget about the 'Piercing'!
Entrance Neal's Yard Musical Wall at Monmouth Street
London Theatre Booking
Astrology Shop Shoes... slippers
Paddo's Diesel Shop
The Tea House Licensed Busking at Piccadilly Underground
Road is blocked, Spiderman is coming! No, not this Spiderman
He's is cute though, little Spiderman, haha!
Better get ready! Smile for the camera
There he is... Spiderman! Don't let the dogs out
Brave politiehond You like?
mmm... Autorace babes
Autorace babes Autorace babe
Publiek Panjabi Hit Squad Panjabi MC
Panjabi Hit Squad Sarah Bettens (heeft in voorprogramma gestaan van Will Young, British Idols winnaar)
Sarah Bettens Keren David
Keren David Keren David
Lopez Lopez
Chinees Restaurant 'Loon Tao'
China Town
Fan Peter Andre
Peter Andre Peter Andre
Peter Andre
overzicht BBC-podium
Capoeira
Leicester Square
Capoeira
Little kiddo doet even mee
Leicester Square
Capoeira
Zwerfster laat zien dat ze ook lenig is.
Leicester Square
Odeon bioscoop van binnen
Leicester Square