donderdag, september 29, 2005

Medy van der Laan werkbezoek


In de ochtenduren was mevrouw Medy van der Laan, staatssecretaris Cultuur, op werkbezoek bij de RK Basisschool Bernadette in Naaldwijk. Leerlingen van groep 6 hebben samen met de staatssecretaris op creatieve wijze kennisgemaakt met de kunststroming Popart. De kinderen maakten kunstportretten door middel van digitale fotografie, scannen en fotobewerking geïnspireerd op de werkwijze van Andy Warhol. Daarnaast is het project 'Jouw monster, mijn monster' door de deelnemende kinderen toegelicht. In dit e-mail- en tekenproject werkte de Bernadetteschool samen met de Gemeentelijke Basisschool Hoegaarden (België). Beide projecten zijn gerealiseerd binnen de stimuleringsregeling Grassroots Cultuur van Kennisnet. De uitvoering van beide projecten was in handen van locatiehouder Kunstgebouw, Stichting Kunst en Cultuur Zuid-Holland. - informatie overgenomen uit eerder verschenen persbericht en bewerkt; zie: Kennisnet nieuws.


dinsdag, september 27, 2005

Braun Flatground: The Party w/ Talib Kweli


Na de flatlanders wedstrijd, stonden een paar optredens op het programma. Inmiddels was het al rond het nachtuur en wetende dat het nog veel later zou worden, was ik toch bereid te wachten. Als eerste C-Mon & Kypski, 4 man sterk, kwam in deze set strak naar voren. Waar normaal alleen de DJ's alle eer opstrijken, bleek nu toch echt de aandacht uit te gaan naar alle 4 de bandleden. Het publiek was zeer enthousiast. Kwam dat doordat we in Amsterdam waren? Rond 1:00 uur was het gedaan met de goed dansbare set. De beurt aan Talib, die eigenlijk 'al' zou beginnen om 1:00 uur, maar dat werd een klein uurtje later. Wie is Talib? Deze rapper uit Amerika: Brooklyn, New York, heeft twee soloalbums op zijn naam staan. Naast rake teksten over de 'beautifull struggle' heeft Talib met grote namen samengewerkt: Common, Faith Evans, Anthony Hamilton, John Legend en Mary J. Blige, om er een paar te noemen. Verwachtingen waren dus hoog gespannen. Hoewel zijn teksten kwalitatief hoogstaand zijn, kwam zijn set toch een beetje saai over. Lag dat aan het late tijdstip? Ik weet het niet. Door wat van zijn boys on stage te vragen zorgde hij wel voor afwisseling, maar ik kreeg hier toch ook een beetje een Eminem gevoel bij (doelend op D12). Verder kwam een stukje breakdance voorbij. Sommige bboys/bgirls waren goed, anderen mochten meedoen om het meedoen. Publiek vond het allemaal niet erg, maar toen na een uurtje geen toegift kwam, hoorde ik hier en daar toch wat boegeroep. Tijd om naar huis te gaan. Braun Flatground was een intensieve avond, waar de flatlanders wedstrijd erg geslaagd was. Talib wil ik graag nog een keer zien op een ander tijdstip. Blijkt hij inderdaad wat eentonig te zijn live, dan hebben we altijd nog zijn geweldige studioalbums om naar te luisteren, en die zijn ook belangrijk!


zondag, september 25, 2005

Braun Flatground


In deze 5e editie van Braun* Flatground is, op de zaterdagavond, de Gashouder van de Westergasfabriek te Amsterdam het speelveld van de 'pro flatlanders*'. In een 1 op 1 battle strijden 16 gasten al freestylend op een BMX voor 12.500 euro. De show wordt aan elkaar geluld door niemand minder dan Scott O'Brien, die al 15 jaar flatland riding achter hem heeft liggen. Onder de strijdende pro's zit één Nederlander: Bram Verhallen (Nederlands Kampioen). Helaas moet hij het al snel afleggen tegen zijn tegenstander. Drie juryleden, waaronder James Alberto, bepalen iedere keer wie er doorgaat. Uiteindelijk blijkt Spanjaard Vicky Gomez de beste, achter hem eindigt de Japanner York Uno en als derde de Amerikaan Pete Brandt.

* Waarom Braun Flatground? "Braun, the world’s leading foil shaver manufacturer, is actively supporting BMX across Europe. BMX defines progression in creativity, style and expression - qualities that reflect the design and innovation values of the new Braun cruZer3, a shaver, styler and trimmer all in one. - bikeflat.com"

* Wat betekent Flatland? "Flatland BMX is the most technical style of BMX riding. Flatlanders perform on smooth, flat pieces of ashphalt, which is where the style got it's name. Riders link together rolling, jumps and tricks. The sport requires great balance, agility and patience. In competitions, riders get points for smoothly linking tricks together and they lose points everytime they touch the ground. A bike used in flatlanding has one or two pegs off the side of the front and back wheels, which are used to hold the rider's body in place. - kidzworld.com"

Cultuurnacht 2005


Cultuurnacht 2005 presents TodaysArt; International Festival for Art. In 2006 de officiele opvolger van North Sea Jazz. In 2005 alvast een uitbreiding: verspreid over 23 & 24 september vond de kunst wederom haar weg naar het centrum van Den Haag. Ook dit jaar was elektronische muziek het thema. Niet bekend mee? dan moest je je wel even openstellen om te genieten van een redelijk aantal vage presentaties. Lukte dat niet? dan was er bijvoorbeeld in het Atrium van het Stadhuis altijd nog Dans Theater te bewonderen. Ik was echter alleen op de vrijdagavond aanwezig, dus heb mij tot aan komst van de regen vermaakt met het lichtspel van hotel Mercure en de teringherrie (te bedienen via een mobiele telefoon) van Staalplaat in het Oude Stroom gebouw. Verder trok de badenflat veel bekijks: vijf baden met stromend water waarin regelmatig baders aan het baden waren. Het mooiste was toch wel de zaterdag overdag waarop in de Grote Markt straat een aantal boxen aan het loeien en ander vreemd geluid aan het produceren waren... en dan die gezichten van mensen die niet begrijpen wat er aan de hand is, veel moeilijke gezichten, geweldig! ;-)
Op de foto's: Laser Sound Performance van Edwin van de Heide in het Atrium van het Stadhuis (foto 1, boven), Yokomono Mono Erosive Surround Sound Installation van Staalplaat Soundsystem (foto 2), Sleepless voorstelling van het Nederlands Dans Theater II (foto 3) en Sfeervolle blauwe verlichting van het stadhuisgebouw (foto 4).zondag, september 18, 2005

Zwartboek van Paul Verhoeven


In het najaar van 2006 komt de nieuwe film uit van Paul Verhoeven. Hij is eindelijk weer in Nederland en dan ook nog eens in Den Haag. Ik was in de gelegenheid om even bij de opname te zijn die vandaag werden geschoten in de Javastraat. Met de militaire stoet, de juichende figuranten en een aantal hoofdrolspelers in zicht is het een leuke fotoserie geworden. De film gaat over het laatste jaar van WOII: "Rachel Steinn (gespeeld door Carice van Houten), een jonge joodse revuester, belandt na een mislukte vluchtpoging in het Nederlandse verzet. Haar verzetsgroep wordt weggevaagd door verraad, waar Rachel ten onrechte van beschuldigd wordt. Pas na de bevrijding lukt het haar de verrader te ontmaskeren en wraak te nemen. Maar zal haar wraak ook zoet zijn?" De opnamedagen zijn al begonnen eind augustus en duren nog tot en met 11 november 2005. Grote kans dat je in die periode een opname tegen het lijf loopt in Den Haag, waar de meeste opnames plaats zullen vinden. Op de foto's: o.a. hoofdrolspelers Halina Reijn (boven en onder) en Carice van Houten (onder).

dinsdag, september 06, 2005

Midgetgolf


Westbroekpark, een supermooi park, wat gisteren (misschien op een andere dag veel minder mooi), in het late zomeravondlicht, een subliem gevoel van romantiek opleverde. Vooral als je je bedenkt dat je hier heerlijk in het gras had kunnen liggen in plaats van zwetende achter een pc te zitten staren naar allerhande dingen die er op een warme dag als deze eigenlijk niet toe doen. Met een pontje naar de overkant en vervolgens al lopende naar de midgetgolfbaan. Daar aangekomen belandden we (3x man/3x vrouw)in een heel ander soort omgeving. Een collega noemde het al het 'Oostblok'. De kunstmatige hindernissen van deze vorm van minigolf waren niet heel spectaculair. Alleen de 'Tiet' was nog vrij lastig, maar de grootste hindernis was toch wel de schemering die langzaam overging in het pikkedonker. Wonderbaarlijk konden we onze ballen (naast de twee die ieder van de helft van ons sowieso al heeft) nog terugvinden in het gras en de struiken om ons heen. Ieder van ons heeft in elk geval een souvenir meegekregen: het gravelstof laat een aparte rood/oranje gloed achter op je kleding, met name de gympen kregen het te verduren van dit steengruis. Alle eer naar de sailorman himself, die ons tot de helft niet kon bekoren, maar daar dan toch een gigantische inhaalrace begon en eindigde met een geweldige voorsprong. We all know: het wordt zijn professie, dat kan niet anders (hoewel... karaoke was ook nog een optie).

zondag, september 04, 2005

Beatstad 2005


Haags feestje met Di-rect, Kane en Golden Earring en ook in die volgorde. Uit respect voor de Golden Earring, gok ik zo, want qua populariteit had Kane het moeten zijn: de hoofdact. Dinand, Barry en Tim zingen op het allerlaatst samen nog het nummer 'Back Home'. Daarmee wordt het Haags feestje helaas snel afgesloten; geen andere nummers samen, wat toch makkelijk nog had gekund. Een uur muziek per band levert een gezellig, maar toch beetje matte avond op. Tijdens Di-rect stonden de meeste mensen nog in de rij om binnen te komen of in de rij voor de drank. Tijdens de Golden Earring zijn het vooral de hits die het goed doen. Het is naar mijn idee Kane die de avond maakt. Net effekes een tipje meer sfeer. De beloofde gratis Golden Earring tribute cd heeft het bij de helft van het publiek niet gehaald. Als ik de politie moet geloven hebben de mensen elkaars hersens in geslagen om de gratis cd's te bemachtigen. Een onverstandige keuze van de organisatie om deze wijze van cd's uitdelen te hanteren. Uitdelen bij het verlaten van het terrein was verstandiger geweest, zelfs al zou je daardoor langer hebben moeten wachten met naar buiten kunnen.


donderdag, september 01, 2005

Kennisnet Voorlichting


Voor de afdeling 'Voorlichting' van Stichting Kennisnet was een nieuwe groepsfoto nodig. Twee voorlichters zijn weggegaan en twee nieuwe zijn er voor in de plaats gekomen. Dus ja, een nieuwe groepsfoto is dan wel nodig. Op 30 augustus, net terug van de Ict op School shoot, ging ik gelijk aan de slag met deze groepsfoto. Helaas kwam ik er al snel achter dat de foto zoals we die vorig jaar hadden geschoten niet op dezelfde wijze kon worden gereproduceerd die dag. Een dag later lukte dit gelukkig wel: zie de foto boven voor het resultaat. Belichting okee, verdeling van de mensen okee, uitstraling van de gezichten en de 'overall-look' okee. Het kan altijd beter, maar roeien met de riemen die je hebt (o.a. een oud en dus traag 3 megapixel cameraatje met gelukkig wel een externe flitser... moet nog steeds een externe flitser kopen voor mijn Nikon D100) is het geen onaardige foto geworden.

Stichting Ict op School


Op 30 augustus ben ik even naar Stichting Ict op School geweest. Omdat de aspectdirectie ICT van het ministerie van OCW per 1 september is opgeheven, heb ik daar wat foto's gemaakt van het gebouw en de medewerkers. "De medewerkers van de directie die zich met lopende taken bezig hielden, zetten hun werk voort bij de afdelingen School en Omgeving en Financiën van de directie Voortgezet Onderwijs van het ministerie van OCW", aldus de site ictonderwijs.nl. De foto's dienden voor het afscheidskadootje. Het was een snelle shoot, dus ook gewoon even wat snelle plaatjes geschoten. Daarna gelijk weer door naar Stichting Kennisnet, om vervolgens de foto's te selecteren, bewerken en door te sturen. Op de foto (boven) Angelique Knoester, Junior officemanager en Mees van Krimpen, Directeur van Stichting Ict op School.