home Music & Entertainment Portraits Travel Archive by date contact
  <<

Den Haag

Den Haag ...mijn stad. Ik voel me hier thuis, hoewel verkeersongelukken, zwerfvuil, drugsoverlast, roofovervallen, inbraak en andere criminaliteit aan de orde van de dag zijn, ben ik hier op mijn plaats. Den Haag is een levendige stad, elke dag bruisend, elke dag volop in beweging. Het New York van Nederland. Den Haag is de stad van de politiek, de stad van de pop- en rockmuziek, de stad van de cultuur, de stad van de vernieuwing. Den Haag wil ik hier promoten. Juist vanwege de mogelijkheden die zij ons biedt. Den Haag groeit en zal blijven groeien. Laten we hopen dat iedere Hagenaar/Hagenees meegroeit.

Direct naar de extra fotopagina over Den Haag!

HAAGSE ARCHITECTUUR

In het rijtje hoogste gebouwen van Nederland hoort zeker de hoftoren, met zijn hoogte van maar liefst 142 meter, thuis.


foto van de Hoftoren (rechts afgebeeld), meer informatie over Haagse Hoogbouw

Daarnaast heeft het Stadhuis van Den Haag het grootste atrium van Nederland. Het atrium werd bij oplevering ook wel het grootst overdekte plein van Europa genoemd (1995).


foto van het Atrium Stadhuis

HAAGSE AANKLEDING

Den Haag onderneemt diverse stappen om de aanblik van verbouwingen aangenamer te maken. Zo worden houten schuttingen voorzien van kunstwerken in de vorm van grafitti of fotomateriaal. Ook zie je zo nu en dan grote reclameuitingen om de steigers van de bouw te bedekken.


foto van een reclameuiting Heineken bij de Grote Markt

Er is zelfs een Stichting in het leven geroepen die in Den Haag regelmatig bezig is met projecten om de binnenstad qua uiterlijk aantrekkelijker te maken. De Stichting 'De Versiering' is o.a. verantwoordelijk voor het versieren van de verschillende bouwschuttingen in de stad.

HAAGS GROEN

Den Haag is rijk aan oude bossen en parken. Het behoud van groen in de stad is van groot belang. Hoewel dit vaak moeilijk blijkt heeft Den Haag toch de oudste bossen van Nederland, het Haagse Bos en Haarlemmer Hout. In het nieuw aangelegde Koningspark (13 december 2001 officieel geopend) is de meer dan 450 jaar oude boom bewaard gebleven (deze boom is verplaatst in 1999).


foto van de meer dan 450 jaar oude Eik

HAAGSE CULTUUR

Op het gebied van Culturele uitingen heeft Den Haag een groot en divers aanbod. De Haagse cultuur vind je terug in de vorm van het Residentie Orkest, Nederlands Dans Theater, Nationaal Toneel, maar ook de diverse theaterzalen als Korzo, Appel. Vooral de verschillende festivals in de zomermaanden zijn een aangenaam tijdsverdrijf. Parkpop is het grootste gratis popfestival van Europa.


foto van Parkpop 2003

Daarnaast organiseert Musicon het grootste gratis hiphopfestival van Nederland in Den Haag, het Hague HipHop festival.


foto van het publiek Hague HipHop 2003

HAAGSE FESTIVALS

Uiteraard zijn er, naast Parkpop en Hague HipHop, nog onzettend veel andere festivals in Den Haag. Teveel festivals eigenlijk om op te noemen, maar om toch een poging te wagen (in willekeurige volgorde): The Hague Jazz, Plein Open, Pasar Malam Besar, CultuurNacht, Zeehelden festival, Ha-Schi-Ba, KoninginneNach, Holland Dance Festival als onderdeel van de Haagse Dance Week, State X, Haagse Popweek, Mixed Culture, Haags Lawaai, KadeRock, Schollenpop, Binnenhof Festival, Haags Uitfestival, Haags Pop Podium, Westpop, Zuiderpark Jazz Festival, Uithoffestival, Swinging Scheveningen, Zigeunerfestival Kijkduin, Scheveningen Beach Festival, Eneco Bandnights, Milan, Hindipop Festival, Live For Life, Hommerson Winnaars Festival, Haags Songfestival etc.


foto van het publiek Ha-Schi-Ba 2001

HAAGSE BEZIENSWAARDIGHEDEN

"Den Haag, bezienswaardige stad. Binnenhof, Vredespaleis, Stadhuis, Madurodam, Mauritshuis, Gemeente museum, Historisch museum, Beelden aan Zee, Sculptures Lange Voorhout, Panorama en museum Mesdag, Museon, Omniversum, Scheveningen, de hofjes, zijn kerken" Je kan het zo gek niet bedenken of we hebben het, mochten we het nog niet hebben: er wordt aan gewerkt!


foto van Sculptures aan het Lange Voorhout

HAAGSE UITGAANSGELEGENHEDEN

De afgelopen tijd is het uitgaan in Den Haag eindelijk weer eens een niveautje hoger getild. Nog steeds is Den Haag vooral een stad om te gaan 'barren'. De vele cafés in Den Haag zijn zo divers dat elke maand een andere kroegentocht tot de mogelijkheden behoort. Van oudbruine stamkroegen, coffeeshops tot danscafés. Sinds de komst van het Paard van Troje (inclusief Paard Café), Silly Symphonies en de ASTA (inclusief de club Cocoon) zijn er voor veel mensen weer genoeg redenen om de deur uit te gaan. Populair blijven de plekken rondom de Grote Markt met cafés als de Zwarte Ruiter, Boterwaag, September, Zèta en de cafés rondom het Plein zoals de Haagsche Kluis, Berger, Byblos en 'Danzig en de Tropen'. Ook de Papestraat is een plek waar nog steeds veel mensen hun doordeweekse dagen evenals het weekend doorbrengen met cafés als de Paap, Lokaal Vredebreuk, Select en Huppel the Pub. Op het Buitenhof vind je o.a. Havana. Verder zijn er nog de Pijpela, de Oude Mol, 't Elfje, Greve, het Maliehuisje, de Catacomben, Dudok en nog veel meer. Ook Scheveningen mag genoemd worden met zijn vele strandtenten, Crazy Piano's, Westwood, <<O>>, Dance Theatre en Club Live (Kim Holland). Meer informatie over Stappen in Den Haag, Haagse Nachten of op Party Mania (vooral Dance feesten krijgen hier de aadacht)


foto van de entree van het Paard van Troje

HAAGSE STUDENTEN

Ook studenten zijn steeds beter af in Den Haag. De Haagse Hogeschool (University of Professional Education) mag zichzelf de grootste Hoge School van Nederland noemen. Nabij gelegen studentenwoningen zijn o.a. te vinden in de Struyck en de Laakhaventoren. Om studenten te verwelkomen op de Haagse Hogeschool wordt ieder jaar de Haag-In georganiseerd. Een aantal dagen achtereen worden de eerstejaars rondgeleid door de stad Den Haag.


foto van de Haag-In

HAAGSE WINKELGEBIEDEN

In Den Haag kan je uitgebreid winkelen. Den Haag doet in dit opzicht zeker niet onder voor andere grote steden in de randstad als Amsterdam, Rotterdam en Utrecht. Den Haag heeft vele winkelcentra waaronder bijvoorbeeld de Haaglanden MegaStores die bij uitstek geschikt is om inkopen te doen voor een nieuwe woning. In de binnenstad wordt het winkelgebied continue uitgebreid, zo is laatst een nieuw gedeelte geopend onder de naam Haagsche Bluf. De Fred (Fredrik Hendrikplein) blijkt vooral onder de bewoners van Den Haag een populair winkelgebied. Ook moeten we niet vergeten dat Den Haag de grootste markt van Europa heeft, De Haagse Markt. En mocht je denken alles te hebben gezien ga dan nog even naar de Haagse China Town, de grootste China Town van Nederland.


foto van China Town, het maanfeest

HAAGSE BEKENDEN

Den Haag is de stad waar nieuwe poptalenten worden geboren. Zo heeft Den Haag verschillende artiesten en bands als Kane, Di-rect, Anouk en Golden Earring mogen verwelkomen. Ook op andere gebieden komen wij bekenden tegen als Raymond van Barneveld (3-voudig Embassy dartkampioen 'Barney'), Henk Bres (bekend van o.a. van het Lagerhuis), Sjaak Bral (rashagenees, bekend van o.a. het Haags Songfestival en Haags Dictee), Haagse Harry (de stripheld van striptekenaar Marnix Rueb (broer van R.J Rueb), waarvan zijn stripboek zelfs gespot is in de kiosken van Limburg!), Paula Udondek (televisiepresentatrice), Pierre Wind (tv-kok), Adriaan Bontebal (dichter), Boozy (muzikant/auteur) en uiteraard nog veel meer.
* interview met Marnix Rueb, uitleg over het ontstaan van Haagse Harry.


foto van Raymond van Barneveld

HAAGSE POLITIEK

Den Haag is het politieke en staatsrechtelijke hart van Nederland. Het Binnenhof als centraal herkenningspunt. Daarnaast herbergt Den Haag ook het Internationaal Gerechtshof.


foto van Demissionair Minister President Balkenende op het Binnenhof

HAAGS KONINGSHUIS

Den Haag is de residentie van het koningshuis. Het Paleis Noordeinde waar vandaan alle belangrijke evenementen vertrekken en eindigen. Prinjesdag met de bekende balkonscene op het einde, de kennismakingstoer van Máxima
en Willem-Alexander, de huwelijks-inzegening van Laurentien en Constantijn, maar bijvoorbeeld ook de rouwstoet van Prins Claus etc.


foto van de Kennismakingstoer Máxima en Willem-Alexander

Meer foto's van Den Haag

Interessante links:
++ denhaag.com Den Haag Events / Stichting Promotie Den Haag, met evenementenkalender en stadgids
++ denhaag.nl Gemeente Den Haag
++ denhaag.org De digitale Hofstad, streeft naar het creeeren van een virtuele openbare ruimte, een plek die de Hagenaars hun stukje Internet kunnen noemen.
++ residentie.net Initiatief van KPN, Casema en de gemeente Den Haag met in principe dezelfde doelstelling als denhaag.org.
++ 070.pagina.nl De startpagina voor Haagse websites.
++ foto.denhaag.org Nog meer foto's van Den Haag, elke wijk belicht!
++ hagazine.nl Niek beschrijft heel Den Haag met de pen...ehm het toetsenbord